Atractii turistice in insula Creta


INSULA CRETA

Creta este insula lui Zorba Grecul si a creatorului sau, romancierul Nikos Kazantzakis. Zorba infatiseaza extraordinar de bine trasaturile caracterului cretan: mandru, inflacarat si indragostit de viata.


Insula Creta este cea mai sudica insula a Greciei si totodata cea mai mare. Este asezata la intersectia drumurilor ce unesc trei continente – Asia, Europa si Africa, din acest motiv fiind foarte mult influentata.

Acesta este impartita in 4 mari prefecturi: Chania, Rethymnon, Heraklion si Lassithi. Fiecare dintre ele are numeroase situri arheologice mustind de istorie, monumente naturale, precum si o multime de sate traditionale unde turistii sunt primiti cu caldura.


Coasta de nord este principala zonă turistică din Creta și toate orașele importante se află acolo.

Coasta de sud este locul ideal pentru turistul care este în căutarea unui plaje izolate. Departe de regiunile de coastăinteriorul este o parte mult mai putin cunoscuta a Cretei. Aceasta este zona de muntea drumurilor inguste si dificilesemnelor de circulație de puțin ajutor și unde e greu să găsești o persoană vorbitoare de limba engleza.

 

Cele mai importante statiuni ale insulei Creta:


Agia Pelagia - este un sat de pescari de pe litoral, construit în centrul unui golf pitoresc in forma de amfiteatru. Este situat la 23 km nord-vest de Heraklion, capitala insulei Creta şi la o distanta de 25 km de aeroportul din Heraklion şi 23 km de ferryboat. Înconjurat de munţi şi dealuri, Agia Pelagia se află chiar în mijlocul insulei Creta, cu aproximativ 9 plaje mici de nisip, ideale pentru cei care prefera mai multa intimitate. În sat puteţi găsi multe taverne, oferind feluri de mâncare tradiţionale, dar şi internaţionale, baruri, cafenele, magazine si buticuri, care vă vor insoti in scurtele plimbari printre străduţe.


Kokkini Hani - este situata la 14 km este de orasul Heraklion si oferta vederi spectaculoase asupra marii. Este o statiune cu multe restaurant si taverne, cu meniuri suficient de diferite pentru a satisfice toate gusturile. Plaja din acesta statiune este cu minunata cu nisip fin.

 

Gouves – este un orasel pe coasta de nord a insulei Creta, la aproximativ 20 km este de Heraklion. Asezarea este formata din statiunea de litoral Kato Gouves, situata chiar la malul marii si Pano Gouves, satul traditional spre interiorul insulei 2.5 km, pe panta de vest a dealului. Cele trei plaje din statiunea Kato Gouves va ofera un nisip excellent si facilitati pentru sporturi nautice.


Anissaras – este o zona linistita, dar foarte aproape de un loc plin de viata, numit Hersonissos. Statiunea oferta plaje intinse cu nisip fin. Pe plaja din Anissaras vei gasi sezlonguri si umbrele, snack baruri si cafenele. De asemenea exista posibilitatea de a practica mai multe sporturi acvatice.


Hersonissos – statiunea este situata la 25 km distanta de orasul Heraklion, este cea mai cunoscuta si mai animata statiune din Creta. Este foarte populara in special in randul tinerilor, datorita magazinelor, restaurantelor, teraselor si cluburilor de noapte. Plajele sunt foarte frumoase si aglomerate si ofera numeroase posibilitati de distractie. Statiunea este potrivita si pentru familiile cu copii, intrucat aici exista aqua park-uri, un acvariu cu pesti si reptile, un muzeu in aer liber care reproduce un sat cretan. Daca doresti sa explorezi Creta, Hersonissos este cel mai bun punct de plecare, datorita pozitiei sale.


Stalida - este o statiune perfecta pentru relaxare, pentru zile de relaxare pe plaja cu ape albastre ce lovesc intinderea frumoasa de nisip auriu dotata cu şezlonguri şi umbrele. Exista o multime de sporturi nautice oferite, iar la o mica distanţă de plajă veţi găsi obiective turistice interesante, cum ar fi Palatul Regelui Minos din Knossos, precum si Heraklion, cu arhitectura sa impresionantă veneţiana şi cu impunătorul castel. Seara puteţi alege sa serviti o cina buna insotita de un vin pe masura intr-una din multitudinea de taverne şi restaurante, înainte de a merge la una din discotecile din statiune.


Malia - Malia este situat pe coasta de nord a insulei Creta, la doar 25 minute de la aeroport într-o zonă de mare frumuseţe naturală, fiind înconjurat de plantaţii de măslini şi de pantele Muntelui Selena. Malia este bine cunoscut pentru atmosfera sa plină de viaţă, însă Malia nu este numai pentru tineri, ea are o multime de lucruri de oferit oricui. 
Plaja este una dintre cele mai bune din Creta, aproximativ 5 km de nisip fin, auriu, care intra treptat in marea caldă, clara si albastra.


Agios Nikolaos - este un oraş-port în insula grecească Creta. Se află în estul capitalei Heraklion, şi la vest de oraşul Sitia, la Marea Mediterană. Agios Nikolaos inseamna Sfantul Nicolae, patronul marinarilor. Agios Nikolaos a fost unul dintre primele orase din Creta si se pot vedea efectele de dezvoltare turistică, iar celebrul lac Agios Nikolaos, în jurul căruia este construit centrul orasului, continua sa impresioneze vizitatorii.


Elounda - este una dintre cele mai luxoase statiuni de pe insula Creta. Elounda se află în partea de nord a insulei. Orasul este axat în principal pe complexuri hoteliere de cea mai buna calitate. De o calitate exceptionala este, de asemenea si oraşul în sine si plajele din jurul sau. Elounda dispune de plaje minunate, ca o completare a puritatii apei calde a marii. Cele mai multe plaje sunt plaje de nisip şi pietricele.


 

Top plaje insula Creta!

Plaja Vai - Se află în nord-estul extrem al Cretei, la aproximativ 30 km de Sitia. Este cea mai cunoscută plajă de pe insulă și una dintre puținele plaje cu palmieri din Europa.


Elafonissi – plaja cu nisip roz- situată în sud-vestul Cretei, Elafonissi este o mică insulă, separată de ţărm de o lagună cu apă caldă, ce nu are mai mult de un metru adâncime. “Insula cerbului”, aşa cum se traduce Elafonissi, se află la 75 de km de Chania şi atrage, în timpul verii, mii de turişti zilnic datorită nisipului alb al plajei care, în multe locuri capătă nuanţe roz, graţie milionelor de bucăţele de scoici pe care le conţine. Apa limpede, albastră-verzuie, îţi va aminti de un paradis exotic din care nu vei mai dori să pleci.


Amoudara – este ideala pentru sporturile pe apă, în special windsurf trebuie să mergi în Amoudara, la doar câţiva km vest de Heraklion. De-a lungul a 7 km se întind plaje cu nisip fin, recompensate cu Blue Flag, pentru curăţenia şi facilităţile pe care le oferă. Staţiunea se află în golful Heraklionului ceea ce face ca vântul să fie prielnic.


Plaja Balos – este una din cele mai cunoscute plaje de pe insula. Se afla in partea de vest a insulei. Acesta este o laguna cu apa cristalina si foarte calda si de mica inaltime. Este una din cele mai spectaculoase plaje din Grecia.


Plaja Paleohora este potrivita pentru activitati sportive, cum ar fi windsurfing si kite surfing. O plaja realmente frumoasa, foarte bine organizata, care ofera turistilor tot ce doresc.


Plaja Matala - O plaja foarte renumita, preferata de hipiotii anilor 60-70. Veti gasi foarte multe pestere care ofera o priveliste unica. Pe perioada verii este destul de aglomerata si merita sa fie vizitata.


 

10 lucruri ce nu trebuie ratate in Creta!

    1. Descoperă vechile orașe Chania și Rethymnon, care și-au păstrat farmecul tradiţional. Plimbă-te pe străduţele pitorești și admiră eleganta arhitectură veneţiană și otomană;

    2. Vizitează un sat cretan și observă meșteșugurile tradiţionale.

    3. Petrece noaptea în cluburile și barurile elegante din Hersonissos, Malia, Agios Nikolaos sau Elounda.

    4. Delectează-te cu loukoumades, gogoșele bine prăjite, înmuiate în sirop de miere, presărate cu scorţișoară și întâlnite numai în Creta.

    5. Urcă la Grota Diktiana, situată pe impresionantul Platou Lasithi, împresurat de peste 10.000 de mori de vânt cu pânze albe. Conform legendei, Rheal-a născut pe Zeus în această peșteră.

    6. Explorează Cheile Samariei, cel mai lung defileu din Europa. Aici vei putea admira cel mai spectaculos peisaj din Creta.

    7. Muzeul de Arheologie din Heraklion, care adăpostește cea mai importantă colecţie de artefacte minoice, oferind o imagine clară a complexei civilizaţii care a înflorit în Creta cu peste 3000 de ani în urmă.

    8. Citește cărţile celui mai celebru scriitor al Cretei, Nikos Kazantzakis și lasă-te captivat de descrierile impresionante ale insulei.

    9. Încearcă tsikoudhia, băutură tare, traditional cretană, alături de un pahar cu apă și de câteva cuburi de gheaţă.

 Obiective turistice importante de pe insula!

1.    Ruinele Civilizatiei Minoice 




2.    Platoul Lassithi



3.  Defileul Zakaros - Zakros se afla la sud de Sitea si Vai, si incepe putin dupa satul Ano Zakros. Zona este numita si "valea mortilor", datorita mormintelor neolitice descoperite in zidurile defileului. Defileul Zakros parcurge cativa kilometri spre mare, incheindu-se in satul si plaja Kato Zakros.

4.    Castelele Venetiene – situate in apropiere de Skafia in partea de sud a Cretei.




5.    Manastirea Arkadi, situata la 3 km spre sud-vest de Rethymno, construita in secolul al XVI-lea. Manastirea este strans legata de evenimente memorabile din perioada in care insula lupta impotriva opresiunii turcilor.




SOURCE AND TAGS


Articole asemanatoare